Tensegrity – kroppens nye arkitektur

Postet av chowbow 26-10-2008

Prøv å forestille deg et molekyl i 3 dimensjoner. Det er svært likt det elastiske molekylleketøyet, som helt små barn elsker å leke med. Når du mister det på gulvet, trykkes det sammen, hopper et par ganger og ligger så helt utbrettet og inntakt igjen. Systemet består av elastiske strenger, som er spent ut imellom ikke-elastiske avstivere – et slik system kan kalles et Tensegrity-system.

Kroppen vår er et levende, dynamisk Tensegrity-system – muskler, sener, ligament og bindevev utgjør et elastisk, sammenhengende spenningsnettverk, mens knoklene våre kan betraktes som ikke-elastiske, separate avstivere. De elastiske og de ikke-elastiske strukturene påvirker hverandre – denne gjensidige, kontinuerlige påvirkning stabiliserer kroppen. Kroppen deltar i alle livets begivenheter – Tensegrity-systemet gjør det mulig for oss å holde balansen underveis.

I praksis fungerer det slik – hvis en utenfrakommende kraft (slag, trykk, vridninger, strekk, rystelser) påvirker kroppen, absorberes denne kraften inn i HEL det elastiske, sammenhengende spenningsnettverk. Kraften flyter som en trykkbølge gjennom hele systemet – den lokale påvirkningen spres ut og absorberes av hele kroppen …. jo mer elastisk og fleksibelt systemet er, jo lettere vil det kunne absorbere utenfrakommende påvirkninger.

Forestiller vi oss nå at et område/vev i dette sammenhengende nettverket er blitt skadet, skjer det følgende – ved en ytre påvirkning flyter kraften som en trykkbølge inn i systemet, men i stedet for å flyte gjennom hele systemet og herved absorberes, blir trykkbølgen nå plutselig stanset. Et skadet område/vev er ikke lengre elastisk, og kan derfor ikke la bølgen flyte gjennom – i stedet må området/vevet handle endestasjon for trykkbølgen. Hele kraft konsentreres og fastlåses nå i dette området/vev. Det allerede skadede området/vev svekkes slik ytterligere. En ond sirkel er startet – det svekkede området/vev vil igjen og igjen bli endestasjonen for disse trykkbølgene. Men da Tensegrity-systemet nettopp er kjennetegnet ved elastisitet og fleksibilitet, vil det hele tiden forsøke å endre strukturen sin for å opprettholde den samlede stabiliteten. Denne tvungne omstruktureringen svekker hele systemet. Det organiserer seg omkring et lokalt svekket område/vev, og selger dermed ut av hele systemets elastisitet og fleksibilitet. Dette forklarer hvorfor f.eks. en skulderskade kan avstedkomme f.eks. lendesmerterer og hodepine – det sammenhengende spenningsnettverket kompenserer for den lokale skaden, og denne kompensasjonen får konsekvenser i hele systemet.

Knoklene utgjør det ikke-elastiske «skjelettet» i Tensegrity-systemet. Faktisk er knokler også elastiske – mye, mye mindre enn muskler, sener, ligament og bindevev, men mindre kan også være nok! I det Tensegrity-systemet fungerer via gjensidig, dynamisk påvirkning imellom «det myke» (bindevev, muskler m.m.) og «det harde» (knokler), er selv den minste elastisiteten i knoklene naturligvis viktig …. og så liten er elastisiteten altså ikke!!!! Knoklene er en del av den levende organismen og som sådan levende/bevegelige. Denne bevegeligheten og smidighet kan svekkes ved slag, brudd, strekk og dreininger og dermed påvirkes hele Tensegrity-systemet.

Det er mulig å arbeide direkte med dette Tensegrity-systemet. Og dette arbeidet kalles ….. Tensegrity. Kranio-Sakral Terapi og Tensegrity er nær beslektede – begge tar utgangspunkt i kroppens øyeblikkelige tilstand, og begge arbeider med svært milde, respekterende berøringer. Det er, som om de er hverandres forlenget armer – de gjør hver og en hverandre litt bedre. Det er mulig å arbeide med spesifikke Tensegrity-teknikker, ofte direkte på knokler som har mistet elastisiteten sin. Eks. vil tannbøyler nesten alltid sette seg spor i knoklene, og slag og brudd på knokler vil selvfølgelig også påvirke smidigheten sin. Slike svekkelser kan hjelpes med Tensegrity – via bestemte grep og teknikker er det mulig å merke knoklenes svekkede områder – disse områdene akkurat som «bobler» på stedet, og er, paradoksalt nok, svært samarbeidsvillige. Selve spenningsoppløsningen skjer ofte rask og helt udramatisk – knokkelen nærmest «seiler» tilbake til bevegelighet og balanse. Prinsippet er det samme ved muskler, sener, ligament og bindevev – når ubevegeligheten er funnet, vil de helt små bevegelsene i Tensegrity hjelpe området/vevet tilbake til elastisitet.

Tensegrity er et fantastisk spennende kjennskap. De helt enkle, og imidlertid svært kraftfulle teknikker er oppstått ut fra en dyp forståelse av kroppens egenart. Nyere forskning peker på at Tensegrity-systemet eksisterer helt nede på cellenivå – de enkelte kroppscellene er hver og en et komplett Tensegrity-system, og inngår derfra hele tiden i større og større Tensegrity-system. Å arbeide med Tensegrity er derfor å arbeide med hele kroppen – fra det minste til det største, og fra det største til det minste.

——————————–

Denne artikkelen er oversatt fra engelsk. Den er ikke samtalermedgud.no sin mening. Artikkelen er lagt ut her kun som inspirasjon til egne meninger. Du er hjertelig velkommen til å kommentere artikkelen ved å fylle ut kommentarfeltet under her.

Legg til på Facebook

Legg igjen en kommentar

Merk deg: På grunn av spam må jeg godkjenne kommentaren din før den publiseres. Du behøver ikke å sende den igjen.